Risker
Förändringsarbete
För att skydda barn från ohälsa och skada i skolan samt främja en bra "arbetsmiljö" finns bland annat
Arbetsmiljölagen och Systematiskt arbetsmiljöarbete.
Denna lag borde med omedelbar verkan gälla i praktiken samt
även gälla
barn i förskolan och fritidsverksamheten!
10. Riskbedömning inför förändringar
När ändringar i verksamheten planeras ska en bedömning göras om ändringarna medför risker för ohälsa och olycksfall som behöver åtgärdas. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och identifieras risker ska en bedömning göras om de är allvarliga eller inte.
|
|
Krav
Innan ni genomför de planerade förändringarna i er verksamhet ska ni undersöka och bedöma vilka risker för ohälsa och/eller olycksfall som förändringarna kan medföra för personalen. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt.
Se 8 § Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete
|
14. Företagshälsovård eller annan extern sakkunnig resurs
När kompetensen inom den egna verksamheten inte räcker till för det systematiska arbetsmiljöarbetet ska företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp utifrån anlitas. När företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp anlitas skall den vara av tillräcklig omfattning samt ha tillräcklig kompetens och tillräckliga resurser för detta arbete.
|
|
Krav
Ni ska anlita företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp utifrån för bedrivandet av det systematiska arbetsmiljöarbetet i er verksamhet, d v s arbetet med:
a) att ta fram former för medverkan från arbetstagare och arbetstagarrepresentanter i det systematiska arbetsmiljöarbetet, b) framtagande av arbetsmiljöpolicy, c) framtagande av rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet, d) fördelning av arbetsmiljöuppgifterna till chefer, arbetsledare eller andra arbetstagare i verksamheten, e) att tillse att de som tilldelats uppgifter in det systematiska arbetsmiljöarbetet har tillräckliga resurser, befogenheter och kunskaper för uppgifterna, f) information och kunskapsspridning till arbetstagarna avseende riskerna i deras arbete och hur de kan skydda sig mot dem, g) introduktion av nyanställda och de som varit borta från arbetet en längre tid beträffande riskerna i deras arbete och hur de kan skydda sig mot dem, h) framtagande av skriftliga instruktioner för sådant arbete som är förenat med allvarliga risker, i) regelbundna undersökningar och riskbedömningar av de fysiska, psykologiska och sociala förhållanden i er arbetsmiljö, j) riskbedömningar inför förändringar i verksamheten, k) utredning av orsaker till ohälsa, olycksfall eller allvarliga tillbud som förekommit i verksamheten, l) åtgärder och handlingsplaner som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall, samt kontroll av åtgärdernas genomförande, och m) årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Se 12 § Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete.
|